Cevdarın diğer isimleri adları: Zidvar, Zulumba, Zurumbaz
Yabancı Dil: Zedoaiy (İng., Zedoaıre (Fr.L. Zitwer (Al.)
Botanik Adı: Curcuma zedoaria Rosc. (Amomum zedoaria L.)
Familya: Zıngtberaceae
Cedvar Nedir?
Bitki: Hindistan kökenli. çok yıllık. otsu, 50 cm’ye kadar boylu, kalın ve yumrumsu rızomlu, yenebilen çok büyük yapraklı, çiçekli ve çiçeksiz dallı. san çtçeklı: çok tohumlu kapsül meyve . Hindistan. Çin ve Güneydoğu Asya’da kültür. Rızornla üretilir.
Baharat: Rizom. Uzun veya yuvarlak. san-kırmızı renkli. tıca- rette tüm. disk veya uzun dilimler halinde. 4-6 cm uzunluk ve 1-2 cm genişlikte. Tipik. baharh, kafurau koku; baharh, sıcak, hafif acı lezzet.
Ürünler: Uçucu yağ. sıvı ekstrakt, tentür.
Uçucu Yağ: 1 verimle alınan uçucu yağ viskoz. koyu yeşil-gri sarı sıvı. zenceftlı andıran kafursu kokulu.
Cevdarın başlıca bileşenleri:
Başlıca bileşenler: seskiterpenler ( 78). sine ol. kafur, pinen. Özgül ağırlık (20°C) 0.982-1.012. optik çevirme +8°/-17°. kırılma indisi (20°C) 1.5023- 1.5088. çözünürlük ( 80 etanol) 1-2 hacim, asit sayısı 0.3-2.4. ester sayısı 16-22.4. Uçucu yağ az üretilir.
Cevdar nasıl kullanılır?
Kullanım: Az kullanılan baharatlardandır. Mutfakta zencefilin yerine, onun yer aldığı ürünlere katılabilir. Gıda sanayinde baharat likör formülasyonlarında, tentür ve sıvı ekstrakt ve acı içeceklerde kullanılır. Uçucu yağın kullanımı yaygın değildir. Cedvar, alkolsüz içeceklerde de yer alabilir.
Gıda dışında hangi alanlarda kullanılır: Eczacılık.
Türkiye: Bitki yetişmez. Az miktarlarda baharat ithal edilir. Baharat olarak yaygın değildir.